Dyskusje dotyczące branży transportowej
Nie jesteś zalogowany. |
Strony: 1
witam
Obecnie nasza firma posiada auta 24 tonowe, przymierzamy sie do zakupu auta do 3,5 tony
Czy mozecie mi podpowiedzieć jakie obowiazuja mnie przepisy w UE, czy jest potrzebne tacho, czy sa diety itp
Z góry dziekuje za pomoc
Cześć , jeśli chodzi o auto do 3,5 DMC to przepisy i opłaty w UE zależą od kraju :
Polska- nic nie jest potrzebne , auta do 3,5DMC nie podlegają przepisom ,
Francja , Belgia , Holandia , Włochy -bez specjalnych wymogów
Niemcy -jeśli nie ma tacho wymagają ręcznego rejestrowania godzin pracy w specjalnych książeczkach i zasady czasu pracy identyczne jak dla aut z tachem.
Opłaty za drogi zależnie od kraju , większość bez opłat , Austria vineta ok22eur za dwa miesiące + bramki na dodatkowo płatnych odcinakch , Włochy. Francja- opłaty na bramkach , Czechy vineta na miesiąc 300 koron
Diety i pozostałe koszty bez zmian , to jest taki sam pracownik jak każdy inny
Pozdrawiam
WITAM
KOLEDZY I KOLEŻNKI , MAM PYTANIE JAK KSZTAŁTUJA SIE OPŁATY AUTOSTRADOWE WE FRANCJI
PLANUJE WYJAZD , ZESTAWEM 120 M3, WYSOKOŚĆ POWYŻEJ 3M EURO 3.
Z GÓRY DZIEKUJE ,POZDRAWIAM
jakie papiery musze miec na transport powy 3,5 . trzeba robic ta licencjie jak
licencja obowiązuje od ładowności ponad 1.5t
A to jakaś nowość, że licencja obowiązuje od ładowności 1,5t bo ja myslałem że powyżej 3,5t DMC. Heheh. Czyli jak mam blaszaka, ktory ma 1,6t ładowności (ale DMC 3490kg) to już muszę mieć licencje tak? Proponuję jednak zasięgnąć lekturki zanim się coś napisze.
Mariusz Klukowski napisał(a):
A to jakaś nowość, że licencja obowiązuje od ładowności 1,5t bo ja myslałem że powyżej 3,5t DMC. Heheh. Czyli jak mam blaszaka, ktory ma 1,6t ładowności (ale DMC 3490kg) to już muszę mieć licencje tak? Proponuję jednak zasięgnąć lekturki zanim się coś napisze.
skoro ma pan DMC 3490 kg to nie musi mieć Pan licencji ale przy takiej ładowności nie polecam ważenia wraz z pełnym dopuszczalnym ładunkiem - nie chcę mi sie wierzyć by dało sie wyważyc zgodnie z przepisami czyli mieć wagę max 3490 kg.
Strony: 1