Dyskusje dotyczące branży transportowej
Nie jesteś zalogowany. |
Miałem taki przypadek. Załadował się samochód i zeby wykupić Tolka musiał wjechać na stacje. Było to w odległości około 4 km od zakładu. Gdy wjechal na stacje w celu wykupienia, podszedł do niego pan z BAG i poprosił o tolka. Kierowca mowi ze wlasnie idzie wykupic, pokazal na atlasie gdzie sie ladował i cmr-kę z adresem załadunku. Żadne tłumaczenie, że nie było gdzie wykupić tego tolka nie dało rezultatu. Kazał pokazać panom z BAG żeby chociaż wskazali gdzie mial to wykupić bedac na zaladunku, czy może znają gdzie jest blisko maszyneria do wykupienia , tak żeby na przyszłość nie wjezdzac na autostrade. Ale niestety nie umieli pokazac takowego miejsca. Czy jest na to jakis sposob żeby się odwołać od kary? I ewentualnie do kogo?
Jaka wysokość kary ?
Mój jeden kiedyś pomylił daty i wykupił na dzień do przodu.Następnego dnia był już w innym miejscu z oczywiście wykupionym mautem. Pierwszym składnikiem było 50 euro ryczaltu, bo nie wiadomo w którym miejscu wjechał na autostradę, a drugim (o ile pamiętam) 227,50 eur.Podwójnie zapłaconej kwoty można żądać zwrotu od BAG.Są gotowe formularze na stronie BAG.Kiedyś korzystałem.Jest tam też lista miejsc gdzie można wykupić maut ręcznie. Innym razem za pomyłke w liczbie osi (chyba) 123,50. A to,ze mial zamiar kupić nie jest argumentem.Przed wjazdem na autostradę ma być maut opłacony.
Nic Pan nie zrobisz. Najlepiej opłacać przez internet jak sie nie jeździ na tyle często zeby opłacało sie montować w aucie urządzeń. Choc jak jest darmowe, tylko za montaż sie płaci to przy pierwszym mandacie za wjazd bez opłaty sie wraca. Ja miałem sytuacje kiedyś tam na lotnisku w frankfurcie. Kierowca wykupił bilet zanim dojechał do lotniska dzień wcześniej, ale jak to na lotnisku załadunek sie wymcknoł i zamiast o 8 rano wyjechał o 19:00. Droge miał kupioną do 14:00. Jechał do najbliższej stacji na A3 i już nie dojechał. Nie ma wytłumaczenia. Miał autem jechać do miasta i gdzieś kupić. ( tyle sie dowiedziałem a ze to 40t i nie da się to to nikogo i nic nie obchodzi) koło 150e mandat. Potym incydencie przez internet kupowałem, wygodniej i kierowca czasu nie traci na szukanie, wykup.